Afgelopen weekend was het tijd voor de pinksterraces op circuit Zandvoort met een rijkgevuld programma. Tijdens dit weekend werd ook de derde ronde van de Porsche Carrera Cup Benelux gereden op het thuiscircuit van Loek Hartog.

Perfecte kwalificatie

De zaterdag zou een winderige en regenachtige dag worden volgens de voorspellingen. Met een windkracht zes en harde regen bleek deze voorspelling ook te kloppen en werd de kwalificatie van de Porsche Carrera Cup Benelux in de stromende regen verreden. Loek was beide kwalificatie sessies de snelste en had dus voor het eerst dit seizoen twee pole positions in één weekend.

In Q1 reed hij een tijd van 1:49.474. Op de tweede plek was het Max van Splunteren en op de derde plek Xavier Maassen.

In Q2 was Loek nog sneller en reed hij een 1:49.057, met achter hem op de tweede startplek Max van Splunteren en op de derde plaats zijn nieuwe teamgenoot Kay van Berlo.

Nieuwe teamgenoot

Afgelopen weekend kreeg Loek er opeens een teamgenoot bij die samen met hem de rest van het seizoen de Porsche Carrera Cup Benelux gaat rijden bij Bas Koeten Racing, het gaat hierbij om Kay van Berlo. We kennen Kay natuurlijk uit de European Le Mans Series waarin hij vorig seizoen mee reed. Mensen die regelmatig op circuit Zandvoort komen hebben hem misschien al een keer in een Porsche kunnen zien rijden tijdens een WEK wedstrijd.

Gekte door opdrogende baan

Zaterdagmiddag werd race één van de Porsche Carrera Cup Benelux verreden. Vlak voor de start van de race was het nog hevig aan het regenen zoals de hele ochtend waardoor alle rijders op regenbanden stonden. Toen de rode lampen uit gingen was het gestopt met regenen een stormde het hele veld naar de eerste bocht. Max van Splunteren had vanaf de tweede plek een iets betere start dan Loek en kon daardoor als eerste de Tarzanbocht in.

Loek kon de hele race lang Max goed volgens maar er helaas niet voorbij komen. Het bleef de hele race droog en de harde wind zorgde ervoor dat de baan snel opdroogde. Na 20 minuten was de baan volledig droog en moesten de rijders op zoek naar de laatste natte plekjes om de regenbanden te kunnen koelen.

Helaas sleten Loek zijn banden zo hard dat hij in het laatste rondje van de race een lekke band kreeg. Toch reed hij door en kon hij met nog één autolengte voorsprong als tweede over de finish komen. De lekke regenband was zo erg versleten dat er helemaal geen loopvlak meer op de band zat.

Geen beste race

Op zondagmiddag stond het hele veld klaar op de startgrid terwijl de gridwalk van start ging. Vergeleken met de zaterdag was het weer veel beter. De zon scheen, het was warm en de mensen liepen met korte mouwen rond. De auto van Loek trok veel bekijks omdat hij op de eerste startplek stond.

Met een relatief volle tribune en goed bezette duinen ging het veld van start. Loek rolde iets te vroeg weg van zijn plek waardoor hij een vijf seconden tijdstraf kreeg van de stewards. Door de slechte start ging hij als derde de eerste bocht in. Na een foutje halverwege de race verloor hij veel plekken op de baan en moest hij zich gaan terug knokken naar voren. Loek wist zich nog goed terug te komen naar een zesde plek maar na zijn straf werd hij uiteindelijk als tiende geklasseerd. Zijn teamgenoot Kay van Berlo reed een uitstekende race en finishte als eerste, waardoor Bas Koeten Racing alsnog hun tweede podium konden vieren.

De volgende race van de Porsche Carrera Cup Benelux zal tijdens het DTM weekend in Assen plaatsvinden.

Auteur: Daniël Kalksma
Foto: ​Daniël Kalksma